Drenaj limfatic
Drenaj limfatic
Elimina lichidele prin drenaj limfatic
Drenajul limfatic este un ansamblu de tehnici manuale, utilizate pentru facilitarea eliminării lichidelor în exces pe care limfa le adună şi purifică trecându-le prin ganglioni, înainte de a intra în circuitul sanguin.
In zilele noastre, în Europa de Vest este o metodă impusă nu numai în scop estetic, dar mai ales în scop terapeutic pentru tratamentul unor afecţiuni reumatismale, circulatorii, reumatologice şi post operator.
Limfa ia naştere din lichidul interstiţial sau extracelular, prin intermediul căruia se fac toate schimburile dintre sânge şi celule, şi se colectează în vase din ce in ce mai mari, iar în final formează două colectoare limfatice mari care se deschid în venele subclaviculare. Trecând printre ganglioni, veritabile filtre, ea administrează şi sistemul nostru imunitar şi aduce nutrimentele la celule. Limfa transportă în tot organismul faimoasele limfocite, glubule albe specializate în crearea de anticorpi. Iată de ce limfa are un rol atât de important pentru starea noastră de sănătate.
Circulaţia limfatică funcţionează fără a fi pompată. Aceasta e pusa în mişcare de contracţiile muşchilor scheletici. Ea se scurge variindu-şi debitul în funcţie de presiunile provocate de cavitatea toracică la fiecare inspir. Contracţiile muşchilor netezi, situaţi in pereţii canalelor limfatice, favorizează revărsarea finală a limfei în circulaţia venoasă. Activitatea fizică poate să amelioreze circulaţia limfei şi, implicit, drenajul substanţelor nocive. Stresul prelungit, sedentarismul, depunerile celulitice, anumite intervenţii chirurgicale ( de exemplu cele de extirpare a sânului în neoplasme la acest nivel), tulburările de circulaţie periferică, afecţiunile cardiace, pulmonare, renale şi endocrine sunt câţiva dintre factorii care pot afecta circulaţia limfei în organism.
Nu sunt foarte multe femeile care stiu ce este drenajul limfatic si de ce ar fi necesar pentru o cat mai buna functionare a organismului. Sau de exemplu de ce ar fi mai eficient drenajul limfatic decat renumitul masaj anticelulitic? In randurile urmatoare vom discuta pe larg despre drenajul limfatic si de ce ia atat de mare amploare.
Sistemul limfatic are o mare importanta in buna functionare a organismului nostru. Daca el nu si-ar indeplini la cote maxime menirea, am fi mult mai expusi infectiilor si bolilor de orice natura.
Foarte multe vietati au un sistem circulator, insa foarte putine (doar cele mai evoluate), au si un sistem limfatic. Pentru a asigura o buna irigare a tuturor organelor si tesuturilor, inima pompeaza sange sub o presiune destul de crescuta, fapt ce favorizeaza iesirea “apei” din vasele de sange. Nu este o simpla apa, compozitia lichidului dintre celule (numit lichid interstitial) este complexa, dar aceasta este cu totul alta discutie.
Lichidul interstitial nu mai poate intra inapoi in vasele de sange si daca nu si-ar gasi o cale de-a fi drenat, am incepe sa ne umflam incetul cu incetul.
Drenajul limfatic combinat cu electrostimularea contribuie la miscorarea circumferintei coapsei (spre exemplu) si diminuarea celulitei (dreanjul limfatic fiind numit si “moartea celulitei”).
De ce sa faci periodic o sedinta de drenaj limfatic?
Cauzele se pot imparti in doua grupe principale: ori exista o productie prea mare de lichid interstitial ce nu prea mai poate fi preluat rapid de sistemul limfatic, ori s-au infundat conductele– exista un blocaj pe traseul vaselor limfatice, deci este necesara efectuarea unei sedinte de drenaj limfatic.
Sedintele de drenaj limfatic sunt extreme de importante in procesul de slabire. Drenajul se efectueaza prin presiuni usoare care actioneaza asupra lanturilor de ganglioni limfatici. Este indicat pentru reducerea celulitei, depunerilor de grasime si a celulitei, detoxifierea organismului, reducerea edemelor (si la femei insarcinate) si stimularea sistemului imunitar.
Cum se face drenajul limfatic?
Drenajul asadar, este o sedinta de masaj pentru cine stie sa o execute sau o sedinta de 45 minute de drenaj limfatic la aparatele de electrostimulare dotate cu program de drenaj, sau la alte aparate de drenaj, dar care ajuta la diminuare celulitei si confera o stare de bine in general!
Din arderea diverselor alimente consumate rezulta si toxine si radicali liberi care se acumuleaza in cantitate mare in adipocite (celule grase), daca circulatia limfatica nu este corespunzatoare, si produc incarcarea cu lichide a acestor celule si umflarea lor. Radicalii liberi, ataca tesutul conjunctiv provacand alterarea si schimbarea structurii tesutului conjunctiv subcutanat, afectand astfel stratul superficial al pielii.
Sedintele de drenaj limfatic ajuta astfel la eliberarea limfei, fenomen care favorizeaza procesul de slabire, acest procedeu fiind recomandat si persoanelor cu retentie de apa, precum si persoanelor care nu au rezultate bune in curele de slabire.
Indicaţiile drenajului limfatic manual sunt :
-edeme postraumatice şi postoperatorii din : fracturi, entorse, hematoame, algodistrofie, limfedemul braţului postmastectomie
-afecţiuni de origine circulatorie : insuficienţa venoasă, insuficienţa limfatică, varice, ulcer varicos, celulită, sindrom Meniere
– afecţiuni respiratorii : astm, bronşită, mucoviscidoză
– afecţiuni reumatismale : cervicalgii, sindrom dureros lombar, periartrită scapulohumerală, coxartroză, gonartroză
-infecţii : gripă, sinuzită, mononucleoză
-afecţiuni ale sistemului nervos : nevralgii (trigemen, facial, intercostal), sechele după accident vascular cerebral, infirmitate motorie cerebrală, stres, insomnie, migrene
-obezitate cu retenţie hidrică
Din aceasta pagina s-a dat click pe: cum sa slabesc, masaj anticelulitic, tratamente corporale si faciale.